חוות רוקה

לשים דברים במקומם – כל שרציתם לדעת ובקיצור על טראומה ופוסט טראומה

המילים "טראומה" ו- "פוסט טראומה" מוזכרות עכשיו המון בשיח הישראלי, במיוחד בהמשך ל-7 לאוקטובר ולמלחמת חרבות ברזל . כדי "לשים דברים במקומם" הכנו עבורכם מאמר זה:

למאמר זה שלושה חלקים : בחלק הראשון נלמד מה היא טראומה, בחלק השני – נציג את הפוסט טראומה ותסמיניה  ולסיום להבנה כללית -ננתח את תהליך הקליטה והחשיבה במוח האנושי.

   

 

חלק א – מה היא טראומה

הגדרה :

אירוע טראומטי הוא מצב יוצא דופן של חוסר אונים, מצוקה ופורענות שהאדם חווה. חשיפה לאירוע אלים אירוע המעמיד בסיכון את שלמותו הגופנית ו/או הנפשית של אותו אדם או של קרובים לו. אירוע עם גורם של הפתעה-כזאת שלא יכול היה לחזות או לצפות לו על פי עולם המושגים שלפיהם גדל, נבנה עולמו ונבנו חייו.  הפתעה גרועה יותר מהפנטזיות ומהסרטים הכי גרועים שאדם ראה או דמיין לעצמו שיכולים לקרות.

פרויד קבע שטראומה נפשית היא פגיעה אנושה במעטפת הנפש (הנפש נפצעת)  כשכל פונקציות האגו מתנפצות.

כאשר אנו חווים או עדים לאירוע טראומטי, תחושת הביטחון והשליטה שעליה אנו נשענים נקרעת באחת, נוצר קרע באמון שאנו נותנים בעולם ובעצמנו ואנו נותרים עם חוויה של תלישות ובדידות. תחושת הרציפות אשר מאפשרת לנו לתפקד, לנבא את המחר, להתכונן ולתכנן את חיינו במישורים השונים ולחוות תחושת ערך ושליטה בחיים, נקטעת באחת ובכך מערערת את יסודות הקיום שלנו. 

בעת טראומה – דפוס הקידוד משתבש לחלוטין (ראה הרחבה בפרק ג- כיצד המוח עובד). נוצרת דיסוציאציה (נתק בין מודעות האדם ובין זכרונות, רגשות, מחשבות ועוד) אפשרות להווצרות מצב שבו זיכרון עצמי/קלט חושי לא מעובד שעומד בפני עצמו (במקרים רבים חוויה ויזואלית מסויימת) -משתלט מידי פעם על המוח (פלשבקים) ללא שליטה וגורם  לחוסר יכולת שיוך או שליטה במצב. המשכיות וקיבוע המצב הזה זאת הפוסט טראומה .

 

.חלק ב – מה היא "פוסט טראומה"

מה קורה לי ?

התנפצות של מחשבה סימבולית – יכולת לפרש מאיפה החרדה מהאיום  מגיעה ? אובדן יכולת השיפוט האם האיום שאני חווה כרגע מגיע אלי בחוץ (אמיתי) או מבפנים: הרגשה מאד מפחידה.  (לדוגמא – ריח של עשן גורם להצפה כי אין את היכולת להבדיל בין עבר הווה עתיד) .איני יכול להסביר מה שאני מרגיש ואף אחד לא יכול להבין בחוץ.

התוצאה – אובדן של האגו. איני יכול לסמוך על עצמי , אני לא יכול לטפל בעצמי.

סימפטומים לפוסט טראומה

תגובת הפוסט טראומטי כוללת מנעד רחב של סימפטומים גופניים, רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים.

  • תגובה פיזית: בחילה, רעד, יובש בפה, דפיקות לב מואצות, קשיי נשימה, חולשה, כאבים בחזה, הקאות, כאבי בטן.
  • תגובה קוגניטיבית: מחשבות חודרניות, פלשבקים של זיכרונות טראומטיים, בלבול, קושי בריכוז, בעיות זיכרון, איבוד תחושת זמן וקושי לחשוב בהגיון.
  • תגובה רגשית: חרדה, פחד, דיכאון, הכחשה, פאניקה, הצפה, כעס, אשמה, חוסר וודאות ועצבנות.
  • תגובה התנהגותית: הסתגרות והתנתקות, הימנעות, חשדנות, הפרעות בשינה וסיוטים, שינויים בתחושת רעב, חוסר שקט, דריכות מתמדת ואף תוקפנות.

לכל אחד בנקודות זמן שונות של הPTSD- אחד מהסימפטומים בולט מהאחרים ולפעמים מספר סימפטומים מופיעים ביחד. 

 מתמודד בפוסט טראומה חווה  משבר זהות – האדם מאבד את עצמו , תחושת העולם משתנה ומתנפצת  (מרגיש כחייזר בעולם). מתקיים פחד של המתמודד לחשוף את החלקים הללו (הודאה "בשיגעון")

 

חלק ג – על תהליכי הקליטה והחשיבה במוח האנושי 

למוח (באופן כללי) שלושה חלקים עיקריים שעלינו להכיר

החלק האחורי -המערכת הלימבית – המערכת הלימבית היא זאת שקולטת באמצעות החושים את הסיטואציה בשטח. המערכת ממוקמת בחלק האחורי של הראש כוללת בתוכה את האמיגדלה וההיפוקמפוס, האחראי על מיון הקלט והעברתו הלאה לחלק הבא – הקורטקס.

החלק המרכזי -הקורטקס- החלק הגדול והמרכזי של המוח ונמצא במרכז הראש  . המערכת ממונה על  קליטת המידע, עיבודו ושמירתו במדורים השונים.

החלק הקדמי -האונה המצחית –חלק זה אחראי על ההתנהגות, התכנון, קבלת החלטות, דימוי עצמי וחופש ההתנהגות המחשבתית .

בבואנו ללמוד ולהכיר תהליכים שקורים בPTSD עלינו להתרכז בהכרת המערכת הלימבית- המערכת החשובה להבנת תהליכי הטראומה והפוסט טראומה:

המערכת הלימבית הממוקמת בצד האחורי של הראש משפיעה על היווצרות ומיון זיכרון על ידי שילוב מצבים רגשיים עם זיכרונות מאוחסנים של תחושה פיזית. המערכת הלימבית קשורה ליכולת הוויסות הרגשית-חברתית .

המערכת קולטת ומסוכרנת ע"י שתי מערכות משנה :

היפוקמפוס– במצב רגיל: מעבד ומטפל ברכישה של זיכרונות חדשים לזמן ארוך, מנתח עובדות לאירועים ושולח הלאה לקורטקס (אזור הזיכרון) לעיבוד . ההיפוקמפוס עובד בדפוסי פעולה/קידוד קבועים לקביעת זיכרון – הבדלה בין אירועים שצריכים להישמר לטווח ארוך ואירועים- ולזמן קצר .

>>בעת טראומה יורדת פעילות ההיפוקמפוס למינימום.

אמיגדלה מערכת חייתית- הישרדותית המפיקה תגובות רגשיות בעת סכנה. מפיקה אדרנלין ובעת סכנה -אחריות בלעדית על פחד ומורא . (ברח או התקף)

>>בעת טראומה – פעילות האמיגדלה מוגברת ומשתלטת על תהליכי החשיבה האחרים.

מטרת המטפלים בשיקום פוסט טראומטיים בחוות רוקה: היא וויסות– איזון בין הצפה ובין הימנעות : לשקם לשפר מנגנונים שנפגעו תוך רכישת יכולות חדשות של  וויסות, חשיבה ואיזון . 

——-

המון אנשים שואלים ומבקשים לדעת יותר ללמוד ולעומק על הפוסט טראומה . אני מקווה שבפוסט זה הצלחתי להעניק לכם את המידע שבעזרתו תוכלו להגיע להבנת האנשים היקרים שמסביבנו, הלוקים בתסמונת "המחלה השקופה" .

המידע להכנת פוסט לוקט ממאמרים ומידע המופיע בחלקים שונים של אתרים מדעיים וטיפוליים שונים.  הפוסט הועבר לצורך הגהה ותיקונים של מומחים בתחום הטיפול בPTSD .

דילוג לתוכן